Вила Ломар

самостоятелна вила с 5 места

Калофер

Местонахождение

Калофер е разположен в подножието на южните склонове на Стара планина. Намира се само на 17 км. от Карлово, на 22 км. от Сопот, на 56 км. от Пловдив, на 222 км. от Бургас, на 300 км/ от Варна и на 164 км/ от столицата София.

История

Калофер е уникален планински град, белязан с архитектурата на Възраждането, забележителния мемориален комплекс, посветен на националния герой Христо Ботев и с прекрасната природа. Той е един от малкото български градове с многобройни действащи църкви, манастири и параклиси. Това е град със запазени традиции и неповторим местен дух, ясно изразени по време на уникалните празници през цялата година. Калофер е атрактивен и със съхранените занаяти, един от които - плетенето на Калоферска дантела, е достигнал до наши дни, благодарение на активните дантелиерки, творящи изящното изкуство и сега.

 

Празници и обичаи

Пребиваването ви по време на Коледа и Нова година, на Богоявление и Заговезни с традиционните кукерски представления, както и на Великден, 2 юни - денят на Ботев - и много други ще ви потопят в различни характерни празнувания на града. Едно от най-атрактивните събития, обединяващо мъжете от целия град, е хвърлянето на кръста в ледените води на Тунджа на Йордановден и последващото го „мъжко хоро“, което също се играе в реката.

 

Места, които може да посетите:

Къща музей „Христо Ботев”

Мемориален комплекс Христо Ботев

Училището „Даскал Ботьо Петков”

Девически манастир